Irene’s favo lay-outs

Irene’s favo lay-outs

Tsja, en dan open je jouw boek vol met mogelijkheden en witte pagina’s. Waar begin je? Hoe maak je van jouw boek een prachtig invulboek voor later? In deze blog licht Irene haar favoriete lay-outs toe. Want door veel ermee bezig te zijn leer je vanzelf wat er wel en niet werkt.

Waar begin je?

Er zijn veel mogelijkheden om pagina’s te maken. Je weet van jezelf wel of je houdt van veel of misschien wel helemaal geen poespas. Eigenlijk begint het bij de foto’s die je gaat gebruiken. Want ook hier zijn oneindig veel mogelijkheden in! Ik raak altijd aan om niet een te groot formaat foto’s te gebruiken, tenzij je collage’s kunt en wil maken! Je hebt van elke mijlpaal meer dan 1 foto en met meerdere foto’s op een pagina creëer je een speelser effect.

Kies dus als eerste welk soort foto’s je gaat gebruiken! En vervolgens of je gaat voor strak, veel poespas of een tussenweg.

In mijn boeken zul je vooral vierkante foto’s en de mini squares en stretchen van de Hema vinden. Ik ben niet vies van wat poespas maar zorg er wel altijd voor dat alles op een pagina of een spread (de linker en rechter pagina samen) mooi bij elkaar past.

Tip 1: Kies je kleur!

Ik vind het mooi om de accessoire in een kleur(thema) te houden. Ik leg eerst alle foto’s die ik voor die pagina wil gebruiken bij elkaar en kijk dan of er een overheersende kleur is. Met die kleur ga ik vervolgens aan de slag. Ik zoek er de juiste stroken van de Action bij, kijk of ik stickers heb die goed passen en blader door mijn achtergrondjes uit de Paper Packs heen. Vaak gebruik ik de achtergrondjes om de foto’s wat diepte te geven: 


Bij de eerste foto’s heb ik gekozen voor een warme oranje kleur die past bij de herfst. Door het contrast in de grote foto vond ik zwart wit goed passen als achtergrond. De blaadjes zijn gestempeld met okergele inkt van Studio Maas.

Bij de tweede foto heb ik de kleuren gekozen van het thema van Isabel haar derde verjaardag. Het roze en paars komt in de details van 3 van de 4 foto’s terug. De stickers zijn van Stickervel #1 uit de webshop en de achtergronden zijn stroken van de Action. 

Tip 2: Speel met de indeling

Er is geen perfecte indeling. In de collectie zijn er 2 formaten boeken: vierkante van zo’n 20 bij 20 centimeter en de A5 boeken. Ik merk dat ik bij de vierkante boeken hele andere indelingen gebruik dan bij de A5 boeken. Dit komt doordat de oriëntatie van de A5 boeken vooral staand is. Daarnaast vind ik een grote foto vaak beter tot zijn recht komen in de A5 boeken omdat er dan minder witruimte om de foto is.

Speel gerust met de indeling van je foto’s. Leg ze rustig op verschillende manieren neer tot je een fijne indeling hebt! Ik plak eerst de achtergronden achter de foto’s alvorens ze in te plakken. Omdat het kleurgebruik soms erg bepalend kan zijn!

Bij deze pagina zie je dat een beetje scheef helemaal niet gek is! Juist door dit thema door te trekken in het gebruik van de letter stickers krijg je een heel leuk speels effect. Dit zijn mini squares van de Hema met een vel papier uit een Flow. De zwarte stickertjes vind je in het Stick it Stickerbook – Plan Edition op de site. 

 

 

Dit is een mooi voorbeeld van een grote foto die gebruikt is in een A5 formaat invulboek. Deze pagina’s hebben niet veel meer nodig dan een leuke tape om ze op te vrolijken!

 

 

 

 

De tweede foto laat zien dat je met verschillende formaten op 1 pagina ook een mooi effect kan creëren. Ik heb hier wel voor een symmetrische lay-out gezorgd door de grote foto’s in een hoek te plaatsen en de twee kleintjes vervolgens in de andere hoeken. 

 

 

 

Tip 3: Pimpen tot je er bij neervalt?

Er is inmiddels een nieuwe term ontstaan in invulboeken-land: het pimpen van je pagina’s! Want naast achtergronden kun je met andere materialen je pagina’s opvrolijken. Denk aan leuke kaartjes met quotes, stempels en stickers. Hieronder volgen een aantal voorbeelden van pagina’s die zijn opgepimpt.

Op deze pagina’s ben ik flink los gegaan. De pagina met JUMP! heb ik een strook van de Action gebruikt om de titel mee af te plakken. Hier overheen heb ik een deel van een quotekaartje gebruikt en de onderkant van dit kaartje vind je onderaan op de pagina. De stipje bevatten 1, 2 en 3 en hebben dezelfde kleur blauw als de strook. Het kleurenthema is gebaseerd op het jurkje van Isabel.

 

 

 

De foto met ‘DAGJE WEG’ bevat een wat drukker kleurenthema. Deze kleuren zijn gebaseerd op de stickers die ik zo leuk vond. En hoe fijn: de stroken van de Action pasten er precies bij! Wat kleine cirkeltjes toegevoegd om een confetti effect te maken en voilà! Een heerlijk zomerse pagina. 

 

 

 

 

De ‘IK LIJK OP’ pagina bevat ook het confetti effect. Blauw voor de foto met papa en roze voor de foto met mama. De stroken van de Action passen er wederom precies bij. 

 

 

 

 

Help ik heb niet zoveel foto’s!

Het kan natuurlijk goed dat je niet bij elke mijlpaal genoeg foto’s hebt om een hele pagina te vullen. Hieronder volgen een paar voorbeelden van hoe je dat op kunt lossen!

Bij deze foto zie je het effect van het gebruik van zowel de achtergronden uit de paper packs als de stroken van de Action. Voor deze mijlpaal had ik maar 1 foto en zo heb ik toch de pagina mooi op weten te vullen!

 

 

 

 

Omdat deze foto’s in dezelfde periode zijn genomen maar niet direct met een mijlpaal te maken hebben wilde ik ze graag bij elkaar plakken. Maar alleen de foto’s werd een beetje saai! Daarom combineerde ik op deze pagina de foto’s met de quote kaartjes. De kleuren passen mooi bij elkaar en bij de foto’s en met de stickers is de pagina helemaal af!

 

 

 

 

 

Oeps, soms pakt het minder goed uit 😉

Niet alle ideeën pakken even goed uit. Hieronder een paar pagina’s waar ik niet zo trots op ben!

Op deze foto zie je hoe ik met washi tape kaders heb gemaakt. Het idee was leuker dan de uitvoering. Wellicht met 1 foto was het effect wel tot zijn recht gekomen. Maar nu vind ik het vooral veel te druk geworden.

 

 

 

 

November was nogal een drukke maand dus ik had veel foto’s en hoogtepunten om in te plakken. Ik had het idee om de events bij elkaar te plakken en de rest eronder. Maar het kwam allemaal niet niet lekker uit! Lelijk is de pagina niet, maar de volgende pagina heb ik het anders aangepakt en die zie je hierboven ergens langskomen.

 

 

 

 

 


Dit was de blog! Hopelijk heb je er inspiratie uit gehaald en ik ben natuurlijk onwijs benieuwd naar jouw mooiste pagina’s! Die mag je altijd delen in de Facebookgroep of mailen naar info@studioinsenouts.nl.

Liefs Irene

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *